Decoratie

Gevels van het huis: afwerking en beplating. Hoe beter doen? (150+ foto's)

Pin
Send
Share
Send
Send


Fronton (van ander Grieks: Voorkant van - voorhoofd) is een natuurlijke voortzetting van de eindmuur van het gebouw. Het bevindt zich boven de dakrand en valt samen met de overlap tussen de bovenste verdieping en de zolder. Dit is meestal het vlak dat wordt begrensd door de hellingen van het dak. Vaker zijn ze driehoekig, eenvoudig of veelhoekig, gebroken, soms halfcirkelvormig of luchkovye (doet denken aan de boog van een gestrekte strik). Er zijn andere configuraties, bijvoorbeeld in de vorm van een trapezium.

De gevel is een natuurlijke voortzetting van de eindmuur van het gebouw.

Vanaf de oudheid van het oude Griekenland en Rome begon het fronton te worden gebruikt als een aanvullend, onafhankelijk architectonisch element dat het gebouw siert. In deze hoedanigheid werd het veel gebruikt in paleis- en tempelgebouwen, kleine architecturale vormen - rota's, triomfbogen, enz. Wapenschilden, kransen, emblemen, hoorn des overvloeds, allegorische figuren van Musen of Genieën van roem werden in zijn veld geplaatst.

Het zal interessant voor je zijn:BEOORDELING: Gevelmaterialen voor buitendecoratie van het huis (225+ foto's): soorten bekleding met ongelooflijke resultaten

terug naar menu ↑ terug naar menu ↑

Constructieve schema's

Vanuit een constructief oogpunt is de gevel een muur van de zolder, die de binnenruimte beschermt tegen atmosferische invloeden - wind, stof, regen en sneeuwneerslag. Dit deel van de gevel kan massief zijn of een dakkapel hebben - een ronde of halfronde vorm.

Een dakkapel is vereist om de druk op de zolder en buiten het gebouw gelijk te maken. Het venster van de dakkapel zou moeten opengaan, vooral in de zomer. Een houten huis zonder dit apparaat zal voortdurend kraken en vervormen. In de baksteen - door de stijfheid van de structuren kunnen er scheuren in ontstaan, die heel gemakkelijk in toevallige defecten kunnen veranderen, waarvoor een aanzienlijke investering in fondsen voor reparatie nodig is.

Vanuit constructief oogpunt is dit detail de muur van de zolder

Het zal interessant voor je zijn:REVIEW: Twee verdiepingen tellend huis met een garage - Kenmerken van de lay-out (180 + foto's)

keer terug naar het menu ↑

Huis met zolder of mezzanine

Als op de zolder een zolder of mezzanine is geplaatst, zijn in het voorste deel van de zolder één of meerdere gewone rechthoekige ramen en soms een klein console-balkon aangebracht. De gevel maakt deel uit van het daksysteem van het gebouw. Meestal rusten hierop sub-profilerie-lengtestaven-liggers en nokbalken.

Wanneer het huis zich in een gebied met sterke wind bevindt en de hoogte hoog genoeg is, is het logisch om interne steunen te bieden die gemaakt zijn van hout of metaal bij het dakbedekken. Ze ondersteunen de constructie en beschermen tegen instorten.. Wanneer een huis één of twee longitudinale interne kapitaalmuren heeft, op de plaatsen van hun overgang naar externe hekken, is het mogelijk om vakwerkelementen te installeren die erop rusten (muren) - rechthoekig (pilasters) of schuin (steunbeer) aan de binnenkant.

Hi-tech huis

Het zal interessant voor je zijn:REVIEW: Mooie huisprojecten van één verdieping met een terras (175+ foto's). Kenmerken van plaatsing op de site

terug naar menu ↑ terug naar menu ↑

Materiaal voor productie

In een bakstenen of houten huis met een onbedoelde extra buitenafwerking, zal het beter zijn als het materiaal van de bouwschil samenvalt met het materiaal van de gevel. Dat wil zeggen, in een huis zonder bakstenen moet het baksteen zijn en in een houten frame - van blokken, in een gepleisterde - gepleisterd. In dit geval kan de dikte verschillen van de dikte van de wanden in een kleinere richting.

raadJe moet niet betrokken raken bij het gebruik van niet dezelfde materialen voor dit deel van de muur en de omhullende structuren. Als het niet zo opzettelijk is bedacht door de architect of ontwerper, kan dit in de meeste gevallen wijzen op slechte smaak.

Mooi ontwerp van een landhuis

Het zal interessant voor je zijn:HERZIENING: Projecten van huizen met één verdieping van hout: regels voor ontwerp, voor- en nadelen

terug naar menu ↑ terug naar menu ↑

Afwerkingsmethoden

Vaak zorgt het project van het huis voor extra afwerking van de gevels, vaak gecombineerd met isolatie, en dit kan zijn:

 • eenvoudig of decoratief gips;
 • geconfronteerd met keramische, kunstmatige of tegels gemaakt van natuursteen;
 • plating met plastic, vezelcement, andere soorten gevelbeplating of panelen;
 • gebruik van de zogenaamde geventileerde gevel. Hierdoor kan de buitenlucht vrij onder de bekleding passeren en overtollig vocht verwijderen. En maak het gebouw ook minder koud in de zomer en koeler in de winter.

De bouw van het houten huis

In dit geval kunnen het materiaal en de productiemethoden verschillen van de manier waarop de wanden zijn gerangschikt. Zo kunnen wanden worden gemaakt van bakstenen en kunnen gevels worden gemaakt van schuimbeton of houten paneelblokken. Na een homogene afwerking van gevels en frontale delen, kunnen deze er in dezelfde stijl uitzien.

Het zal interessant voor je zijn:REVIEW: 175+ Foto's van projecten met Foam-betonhuizen, of Hoe snel een droom bouwen?

keer terug naar het menu ↑

Lichtgewicht gevels

Het gebruik van lichtgewicht materialen voor de vervaardiging van gevels zal helpen de belasting van de fundering te verminderen en het minder zwaar te maken, hetgeen zal sparen. Voor de fabricage van lichtgewicht constructies kan geschikt zijn:

 • geribbelde boord 3 ... 5 cm dik;
 • blokken schuim of beluchte;
 • sintelblok;
 • claydite blokken;
 • het volume houten of metalen frame werd van binnen en van buiten de plastic panelen gerot met de thermische isolatie ertussen.

Het zal interessant voor je zijn:OVERZICHT: Een mooi huis met één verdieping en een zolder (100+ fotoprojecten). Waarom is het tegelijkertijd stijlvol en goedkoop?

terug naar menu ↑ terug naar menu ↑

Opwarmende gevel

Wanneer de zolderruimte is aangepast om een ​​zolder of mezzanine te huisvesten, en de frontale wanddikte minder is dan de dikte van de voormuren, moet dit deel van het huis worden geïsoleerd. Hittebescherming kan het beste van buitenaf worden gedaan. Daar zijn twee redenen voor:

 • behoud van het bruikbare volume van de zolder;
 • opname van de gevelmuur in het thermische beschermingssysteem.

Rode baksteenversiering

Isolatie moet worden beschermd tegen mechanische schade. Daarom wordt thermische isolatie meestal gecombineerd met bekleding of bekleding. Het wordt uitgevoerd met behulp van een houten of metalen frame in de vorm van rails, bevestigd met schroeven aan de muur met een bepaalde afstand en afstand. Cellen die worden gevormd tussen de elementen van het raamwerk van het frame, vóór de bekleding, vullen met matten van minerale wol of schuimplaten.

Voor het leggen wordt de isolatie omwikkeld met een film met waterafstotende en waterafstotende eigenschappen. Tegelijkertijd passeert het de damp die door de muren migreert, die wordt gevormd door de vitale activiteit van mensen en de verschillen in de interne en externe temperatuur. Een dampdoorlatende film of membraan laat niet toe dat de thermische isolatie wordt verzadigd met watercondensaat en dientengevolge zijn beschermende eigenschappen verliest.

Om onderdompelen te voorkomen, wordt bij het afdekken een overstek aangebracht. Hij leunt door de kist op de filets - gekrulde planken die tot 40 centimeter of meer buiten de gevel uitsteken.

De boom raakt nooit uit de mode

Het zal interessant voor je zijn:HERZIENING: Wat zijn de daken van huizen? Materiaal, schilderen, isolatie - Gefaseerd technologiewerk

terug naar menu ↑ terug naar menu ↑

Het apparaatvenster of deuropeningen

Ramen of deuren kunnen worden ingericht door het dakkapel uit te breiden naar het gewenste gebied voor een comfortabel verblijf in de kamer. Als het fronton massief of "doof" is, worden de openingen op de standaardmanier geponst. Voor een steen wordt een horizontale laag gesneden op het niveau van het bovenste deel van de opening, waarin een betonnen of metalen brug wordt bevestigd en vastgezet. Vervolgens wordt het onderliggende deel van het metselwerk verwijderd om venster- of deurvulling te installeren.

Mooi ontwerp van het huis met gevel

Het zal interessant voor je zijn:REVIEW: Design huis met zolder (170+ foto's) - Kamer interieur decoratie opties

terug naar menu ↑ terug naar menu ↑

Decoratieve afwerking gevels

De meeste huizen hebben een uitgesproken dakrand, dat wil zeggen, de verbreding van de buitenmuur ter hoogte van de zolderverdieping. Het is soms extra versierd met lopende lijsten - staven, sneden, enz. Het wordt ook aanbevolen om hetzelfde te doen en de zogenaamde frontale platen, dat wil zeggen, de elementen die de hellende of gebogen delen van de gevel completeren, zodat de beperkende details hetzelfde zijn. De eindmuur, die overgaat in de zolderomheining met de afwezigheid van dakranden, wordt een geveltop genoemd.

keer terug naar het menu ↑

Bakstenen gevel

Een bakstenen gevel of gevel kan worden versierd met een patroon van gedraaide baksteen, bijvoorbeeld in de vorm van imitatiebeugels om de dakrand te ondersteunen.

Deze uitstekende en vallende wisselstukken worden "crackers" genoemd. Metselwerk elke 3 ... 4 rijen is versterkt met gaas met d = 4 ... 6 mm.

Huis in de Duitse stijl

Wanneer het huis en het fronton zijn gepleisterd, valt de kleur van hun vlakken meestal samen in kleur, maar soms raden ontwerpers contrasterende kleuren aan om het kleurenschema van de constructie te maken.

keer terug naar het menu ↑

Houten gevel

Bij het versieren van houten huizen worden ze soms ommanteld met een duig, d.w.z. met een pen van 1 ... 1. 5 cm dik met een speld. De voering wordt verticaal, horizontaal of schuin uitgevoerd - met een visgraatpatroon of een ander soort patroon.. Gordijnhengels en voorborden van frontons, evenals sierstrippen en vensterzandriken vaak versierd met houtsnijwerk. En installeer op de skate een windwijzer met een vlag of silhouet van een totemdier.

Grote panoramische ramen, laat veel licht binnen.

Hout is een brandbaar materiaal, evenals organisch materiaal, met een lage weerstand tegen biologische vervuiling. Daarom moeten, alvorens hout te gebruiken, elementen en structuren op de juiste manier worden beschermd.

Voor biologische bescherming tegen schimmels, bederf, schimmels, kevers en schorskevers, wordt hout behandeld met antiseptica in een wateroplosbare vorm of in de lakprimer gebracht. Gebruik vlamvertragers om het risico op brand te verminderen. Dit zijn stoffen die de temperatuur van de flits verhogen, evenals tijdens het verwarmen, waarbij stoffen worden uitgestoten die brandwonden voorkomen.

Het zal interessant voor je zijn:OVERZICHT: Hoe frontplaten voor een landhuis kiezen? 230+ (foto) eindigt buiten (steen, baksteen, hout)

keer terug naar het menu ↑

Afwerking met terrasplanken of leisteen van asbestcement

Als het gebouw geen schuur is, een plek om dieren te huisvesten (wieg, varkensstal, kippenhok), garage of werkplaats. In dit geval worden metalen platen, golvende en platte asbestcementplaten niet aanbevolen voor tegenoverliggende frontale en andere verticale delen. Bouwmaterialen die goed zijn voor de fabricage van hekken en heggen, overal in een woongebouw, behalve het dak, zien er niet passend uit.

Houten gevel

terug naar menu ↑ terug naar menu ↑

Gable-decoratie

Als de eigenaar van het huis over de nodige financiële middelen beschikt en zijn huis wil versieren met behulp van klassieke architecturale ordeningen en stijlen, kunt u elke geschikte configuratie van de gevel kiezen. Het kan bijvoorbeeld open worden gemaakt, dat wil zeggen, zonder de frontpanelen naar de rand te brengen om ze te completeren met voluten - krullende slakken.

Daartussen plaatst u een rechthoekige of ronde sokkel, waarop op zijn beurt een bloempot, urn en soms een borstbeeld van de eigenaar of een bijzonder gerespecteerde voorouder worden geplaatst. Een dakkapel in het gevelgebied kan worden versierd met een stucwerkkrans met een bloemornament. Hieronder, onder de dakrand, in een speciaal rechthoekig veld, wordt soms een Latijns gezegde of motto geplaatst in de Latijnse taal die de eigenaar past in geest of stemming.


Het zal interessant voor je zijn: HERZIENING: Modulaire huizen voor permanente bewoning: wat te overwegen en in welke stijl te regelen? (200+ fotoprojecten)

terug naar menu ↑ terug naar menu ↑

Fronton - doe het zelf

Het maken van een fronton met je eigen handen is niet moeilijker dan de constructie van andere beschermende verticale delen van het gebouw. Maar dit is alleen het geval als er een bepaalde bouwervaring en kwalificatie is. Bij afwezigheid van hen is het beter om te beginnen met zelftraining in de bouw met de bouw van een schuur of garage.

Moet nog steeds de loop van de Euclidische geometrie van de school onthouden. Dit is nodig om ten minste twee identieke delen van een huis met een driehoekige of meer complexe vorm correct te markeren. Ze zijn meestal van elkaar gescheiden op een afstand van 10 meter of meer. En dit alles moet worden gedaan met behulp van een snoer, schietlood, bellen- en waterstanden. Anders, als er fouten in de markering zijn, wordt de curve in één richting verschoven, waarbij het dak met een rand schuin in het verticale en horizontale vlak.

In klassieke stijl

raadHet wordt niet aanbevolen om alleen aan de gevels van het apparaat te werken. Het is beter om een ​​of twee begeleiders uit te nodigen. In deze hoedanigheid kunnen volwassen familieleden van vrienden of buren worden gebruikt.

Als er problemen zijn met de markup, bel dan de expert. Hij, met geodetische instrumenten - een niveau en een theodoliet en anderen - zal in staat zijn om de afbraak correct uit te voeren, maar hij zal om wat geld vragen.

terug naar menu ↑ terug naar menu ↑

Voor- en nadelen

Bakstenen gevel. De meest betrouwbare methode voor het bouwen van robuuste en duurzame afrasteringen. De nadelen zijn vrijwel afwezig.

Steenafwerking

Houten gevel. Met al zijn voordelen - gemak van installatie en verwerking, milieu-eigenschappen (geen stoffen die schadelijk zijn voor mens en rook) heeft het nadeel van verhoogde ontvlambaarheid en brandgevaar.

Gevel van geprofileerde beplating. Nadelen - niet-representatief uiterlijk, het risico op corrosie op plaatsen waar ze gehecht zijn.

Gevels bekleed met plastic panelen of opruimen. Voordelen - gaat goed samen met beschermende eigenschappen. Nadelen - kromtrekken, kleur burn-out, lage weerstand tegen ultraviolet zonlicht.

keer terug naar het menu ↑

VIDEO: Hoe de lay-out van de gevel te maken?

Pin
Send
Share
Send
Send